Programma's

5. Sociaal domein

5.2 Maatwerkvoorzieningen

Doelstelling:

Een veilige en vertrouwde plek voor alle kinderen, waar zij de hulp krijgen die zij verdienen.

Jeugdwet

  • Landelijk niveau

De landelijke invulling en uitrol van de vastgestelde Hervormingsagenda Jeugd heeft vertraging opgelopen. We zijn in afwachting van de uitkomst van gesprekken tussen het kabinet en de VNG over de koers en op welke termijn de verschillende onderwerpen uit de Hervormingsagenda worden uitgerold. Met het advies Groeipijn is een voorzet gedaan hoe richting te geven aan de Hervormingsagenda en het inrichten van de jeugdhulp. Dit advies is het vertrekpunt voor de gesprekken tussen het Rijk en de VNG.

  • Provinciaal

Regiovisie Jeugd
We zijn met Sociaal Domein Fryslan en de andere gemeenten bezig met het uitrollen van de regiovisie.
We werken aan de actielijnen samenwerken onderwijs, gemeenten en jeugdhulp, participatie en evaringsdeskundigheid en het versterken van de Friese gebiedsteams.

Collectieve Jeugdhulp
Binnen het regionale speciaal onderwijs hebben we inmiddels een collectief jeugdhulp aanbod beschikbaar en we zijn betrokken (schoolbesturen en samenwerkingsverbanden primair en voortgezet onderwijs) rondom inclusief onderwijs (lokaal en provinciaal).
Daarnaast hebben we aanvullend op de provinciale inkoop een praktisch en laagdrempelig (collectief & individueel) aanbod gericht op jeugdigen met een lichtere ondersteuningsvragen.

  • Lokaal

In samenwerking met de huisartsen zorgen we ervoor dat de inwoners via de in huisartsenpraktijk aanwezige ondersteuner jeugd, de nodige ondersteuning kunnen ontvangen. De ondersteuner jeugd is een medewerker van het wijkteam. We zetten aanvullend in op het actief mogelijk maken van een Kansrijke Start voor de jongste inwoners.

Jeugdhulpverordening
We werken aan een nieuwe jeugdhulpverordening. De Centrale raad van beroep heeft diverse uitspraken gedaan waardoor de huidige verordening niet meer juist is en aanpassingen nodig zijn.

Jeugdketen
Het Jeugdketenbeleid bestaat uit een uitvoeringsplan, waarin we samen met perceeleigenaren, ouders en jongeren ervoor willen zorgen dat de jeugdketen een fijne en veilige ontmoetingsplekken worden, zijn en blijven. In deze eerste fase van de uitvoering zijn de jongerenwerkers gestart met het opbouwen van een goede verstandhouding  en het begeleiden van de jongeren en jeugdketen in dit proces. Inmiddels zijn er meerdere keten actief bezocht en geadviseerd door onze brandveiligheidsfunctionaris. Deze jeugdketen voldoen nu aan onze voorwaarden van brandveiligheid.

Wmo

  • De invoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage is uitgesteld tot 1 januari 2027

Vanaf dat moment wordt het huidige vaste tarief vervangen door een bijdrage die afhankelijk is van het inkomen en vermogen. Deze wijziging is bedoeld om de financiële houdbaarheid van de Wmo 2015 te versterken.De zorginzet wordt zwaarder door een toenemende problematiek, wat de kosten doet toenemen.

  • Van maatwerkvoorzieningen naar meer gebruik van basisvoorzieningen

We stimuleren inwoners om hun eigen kracht te versterken en meer gebruik te maken van basisvoorzieningen in hun eigen dorp of wijk. Door vroegtijdige ondersteuning dichtbij huis, is er minder vaak behoefte aan specialistische maatwerkvoorzieningen. We werken hierin nauw samen met onze gecontracteerde zorgaanbieders, Sociaal Werk De Kear en andere maatschappelijke organisaties.

  • Toekomstbestendige hulp bij het huishouden

We zijn gestart met de inkoop Hulp bij het huishouden. Daarbij houden we rekening met de toenemende vraag, de krapte op de arbeidsmarkt en de druk op mantelzorgers. We besteden ook aandacht aan preventie, het bieden van passende voorzieningen, gebiedsgericht werken en de inzet van aanbieders tijdens het aanvraagproces. Na het vaststellen van het nieuwe beleid bekijken we of Hulp bij het huishouden opnieuw moet worden aanbesteed, of dat de bestaande contracten kunnen worden aangepast.

  • Toezicht op kwaliteit en doelmatigheid

GGD Fryslân is de onafhankelijke toezichthouder van de gemeente en voert het kwaliteitstoezicht op de Wmo uit, evenals onderzoeken bij calamiteiten. De focus ligt daarbij sterk op de doelmatigheid van de geleverde zorg. Het Wmo-toezicht maakt onderdeel uit van de integrale gemeentelijke aanpak tegen ondermijning. Op het gebied van toezicht, handhaving en naleving ontwikkelen we nieuw beleid, in aansluiting op het verbetertraject van het Rijk en de VNG. Het beleid vormt de basis voor de verdere vormgeving en ontwikkeling van toezicht en handhaving binnen de gemeente.  Het streven is om dit eind 2025 af te ronden.

  • Nieuwe inkoop en tarieven voor Beschermd Wonen in Fryslân

De Fryske gemeenten hebben recent goedkeuring gegeven voor de nieuwe inkoopdocumenten voor beschermd wonen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om deze documenten gereed te maken. Bij het inkoopproces zijn ook nieuwe tarieven vastgesteld. Het aanbestedingstraject start de komende maanden, en de nieuwe contracten zullen naar verwachting per 1 januari 2026 ingaan.
De nieuwe tarieven zullen een groter beroep doen op de budgetten voor beschermd wonen, maar we verwachten dat er in 2025 nog ruimte binnen het budget overblijft.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2025 11:57:27 met de export van 05/28/2025 11:55:16