Programma's

1. Bestuur en organisatie

1.2 Dienstverlening en communicatie

Doelstelling:

Doorontwikkeling van onze dienstverlening in lijn met de dienstverleningsvisie 2022-2026 ‘Tsjinstferliening, ús nammekaartsje’.

Dienstverlening
De diensten en of producten waarover inwoners en ondernemers het meeste bellen, mailen of schrijven naar ons als gemeente zijn we aan het digitaliseren. Inmiddels staan er al een aantal eDiensten voor het Sociaal Domein en burgerzaken live, waarbij ook rekening is gehouden met aangescherpte wetgeving. In de loop van het jaar volgen er nog meer eDiensten. Hierbij nemen we ook de onderliggende processen onder de loep en optimaliseren deze en richten deze processen in vanuit inwonersperspectief.

Binnen het project zaakgericht werken zijn we stappen aan het zetten om dit te professionaliseren binnen de organisatie en beter aan te laten sluiten bij de digitale dienstverlening. Dit is randvoorwaardelijk voor het verder vormgeven van ‘MijnServices’, het digitale klantportaal. Daarnaast is er binnen het KCC  regelmatig overleg op welke manier de dienstverlening aan de inwoners kan worden vergroot, waardoor de klanttevredenheid op termijn gaat stijgen.

Deze acties sluiten aan bij de koers en ambities zoals vastgesteld in het programma Dienstverlening, en dragen concreet bij aan de verdere verbetering en digitalisering van de gemeentelijke dienstverlening.

Communicatiestrategie
Aan de hand van onze communicatiestrategie 'Us gesicht' werken we aan het versterken van de verbinding met iedereen die betrokken is bij onze gemeente. Dit doen we aan de hand van de pijlers ‘sichtber, minsklik en werkenber’. De implementatie van de communicatiestrategie vindt de komende periode plaats aan de hand van het uitvoeringsplan.

Voorbeelden van uitvoering op basis van de pijlers van de communicatiestrategie zijn de mantelzorgcampagne, de rubriek ‘In gesicht út’ en de serie video’s in het kader van tachtig jaar vrijheid. Daarnaast is de gemeentelijke website verbeterd op het gebied van digitale toegankelijkheid, waardoor deze bijna voldoet aan het hoogste niveau. Ook is de website na een analyse van de data gebruiksvriendelijker en voor de inwoner efficiënter ingericht.

Er is een eerste slag gemaakt met de vele subwebsites en dubbele social-media kanalen die de gemeente heeft. Deze worden geïntegreerd in de hoofdwebsite van de gemeente. Andere, overbodige domeinnamen worden waar mogelijk verwijderd. Dit om herkenbaarder te zijn voor onze inwoners (en medewerkers), maar ook om te voldoen aan wettelijke veiligheids- en toegankelijksheidseisen. Daarnaast levert dit ook een financieel voordeel op.

Met de livegang van een eigen beeldbank is de basis gelegd om visueel aantrekkelijker te kunnen communiceren. Door alle beelden op een centrale plaats te verzamelen, is de communicatie herkenbaarder en bevat het een hogere kwaliteit. Ook zijn we gestart met het professionaliseren van de wekelijkse gemeentelijke nieuwsbrief, die wekelijks bij meer dan drieduizend inwoners in de mailbox verschijnt.

Doelstelling:

Wy sille in nij ambisjeus en aktyf Frysk taalbelied ûntwikkelje, dat ek ympakt hat bûten de gemeentlike organisaasje sels.

Frysk taalbelied
De ried hat yn maart 2025 it nije Frysk taalbelied fêststeld. De kommende moannen wurdt der wurke oan de ymplemintaasje fan dit belied.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2025 11:57:27 met de export van 05/28/2025 11:55:16